BDDK’nın depremden etkilenenler için attığı adımlar
BDDK’nın deprem nedeniyle attığı adımlar paylaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların borçlarına esneklik kazandırmak için çeşitli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) depremzedeler için attığı adımlar hakkında bilgi verdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların borçlarına esneklik getirilmesi için çeşitli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.
Deprem bölgesinde veya deprem bölgesinde ikamet eden bireylere kullandırılacak konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde daha önce belirlenen vadelerin kaldırılmasının ardından ödemesiz dönem uygulamasının bankalara bırakılacağı belirtilen yazıda, Yeniden yapılandırılmak üzere şu bilgilere yer verildi: Mal ve hizmet satışlarında kredi kartlarına taksit süreleri bir kat artırılacak. Kredi kartları için limit ne olursa olsun asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenecek. Kart limiti belirlenirken bankaların dikkate aldığı limitler artırılacak, toplam kart limiti ise bankalar tarafından ilk yıl için artırılacak. Aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin belirlenememesi durumunda, gerçek kişilerin edinebileceği kredi kartları, ikinci ve sonraki yıllar için gelirlerinin 4 katını, 8 katını geçmeyecek şekilde belirlenir. Toplam limitin 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarılmasına karar verildi.
Paylaşımda, nakit kullanımına, mal ve hizmet alımının kapatılmasına, taban tutarı ödenmeyen kredi kartlarının iptaline ve borca girene kadar yeni kredi kartı verilmemesine ilişkin hususlara dikkat çekildiği belirtildi. tamamen ödenmiş olması bankaların inisiyatifine bırakılmıştır. Tanımlamalarına izin verileceği belirtildi.
Kartlı ödemelerde ilk temassız işlemde şifre girilecektir.
Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri tarafından kullandırılan ihtiyaç ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi durumunda, erteleme süresinin süre içinde dikkate alınmayacağı bildirildi. ilgili mevzuatta belirlenen vade limitleri, “Kredi müşterilerinden alınacak kredi derecelendirme notları ve alınması gereken ek belgeler. Kredinin temini bankaların inisiyatifine bırakılacaktır. İstenen bilgi ve belgelere ilişkin süreler Deprem bölgesindeki firmalara kullandırılacak kredilere ilişkin olarak bağımsız denetime tabi firmalar tarafından bankalara ibraz edilecek.
Paylaşımda, depremden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin gayrimenkul teminatlarının değerlemesine ilişkin son tarihlerin ertelendiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı: “Kredi vade limiti ve kredi için sağlanan esneklik kart taksit limiti 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatılacaktır.Telefon bankacılığı işlemlerinde kimlik doğrulama sürecinde iki bileşen bulunmaktadır.Doğrulamanın yapılamadığı durumlarda kimlik doğrulama işlemi güvenlik sorusu, demografik soru kullanılarak gerçekleştirilecektir. şifre başta olmak üzere müşteri bilgileri veya bankadaki diğer bilgiler.Müşterilerin bilgisi dışında kart kullanımının önüne geçmek amacıyla kartlı ödemelerde ilk temassız işlemde şifre girilecek, mevcut uygulamaya devam edilecektir. Bundan sonraki süreçler için Borsada işlem gören bankaların paylarının buybac yoluyla iktisap edilmesine karar verildi. k 6 Şubat – 1 Ocak 2024 tarihleri arasında esas sermayeden iskonto kalemi olarak dikkate alınmayacaktır.”
Bankacılık hizmetleri için taşınabilir şubeler afet bölgesine gönderildi
Bireysel kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine uygulanan yüksek risk yüklerinin 6 Şubat’tan sonra deprem bölgesindeki illerde ikamet eden gerçek kişilere sunulanlara 1 Ocak 2024’e kadar uygulanmayacağı, ticari nakdi kredilerde uygulanan yüksek risk skalaları, 6 Şubat’tan sonra deprem felaketinden etkilenen müşteriler için de geçerli olacak. Kullanılanlar bakımından BDDK tarafından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmamasına karar verildiği belirtildi.
Yapılan paylaşımda, kamu bankaları tarafından bölgeye yardım ulaştırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğü vurgulanırken, “Bankacılık hizmetlerinin sürdürülmesi için afet bölgesine taşınabilir şubeler gönderildi. Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye İştirak Bankalar Birliği arasında bugün itibarıyla bankalara olan veya 6 ay sonra vadesi dolacak olan borçların vadesinin 6 aya kadar ertelenmesine ve müşterilere ek kolaylıklar sağlanmasına karar verildi. ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsil edilmemesine karar verildi.Zor durumun yaşandığı yerdeki ikamet/iş adresi veya şubesinde hesabı bulunan müşterilerin kredi riski, kredi ödemesi, senet ve çek işlemleri – İSTANBUL bildirimlerinin yapılmasına karar verilmiştir.