Yaşam

Bursa Nightingale’de de Gördüğümüz Bursa’nın Unutulmaz Yüzlerinden ‘Deli Ayten’in Yürek burkan Hikayesi

Ata Demirer’in son bombası Bursa Bülbülü, 86 yılında Bursa’da geçtiği için özellikle Bursalılar için çok iyi giden bir yapım oldu. 80’lerin sonlarını muhteşem bir atmosferle ekrana yansıtan Demirer, filmi sinemaya da taşıdı. sadece Bursalıların bildiği ince detayları ve karakterleri ile bambaşka bir boyut. Filmdeki bir diğer gerçek detay da davul çalan kadın karakterle izlediğim ‘Deli Ayten’di! Bursalıların yakından tanıdığı Deli Ayten’in aslında yürek burkan bir hikayesi var. İşte Bursa Bülbül filminde gördüğümüz Deli Ayten’in yürek burkan hayat hikayesi…

Ata Demirer’in son projesi Bursa Bülbül, yayınlandığı günden itibaren şüphesiz büyük beğeni topladı.

80’li yılların sonunda Bursa’da geçen film, tek arzusu albüm çıkarmak olan orta yaşlı bir adamın hikayesini anlatırken, filmde dönemin Bursa’sının gerçekçi izleri büyük alkış aldı!

Bunların başında da sinemada karşımıza çıkan Meczup Ayten karakteri geliyor!

Bursalıların yakından tanıdığı Meczup Ayten aslında gerçek bir karakterdir ve Demirer tarafından sinemaya kazandırılmıştır. Peki, Mecnun Ayten kimdir ve hikayesi nedir?

Deli Ayten, nam-ı diğer Ayten Şenaşık, 1935 yılında romancı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

3 yaşında menenjit olan Mecnun Ayten zamanla iyileşse de kendisi gibi tuhaf ve alkolik olan Cümbüş Hasan’a 13-14 yaşlarında aşık olur.

Ailesi zaten hasta olan kızlarını alkolik bir adama vermek istemeyince Ayten çılgına döndü ve kontrol edilemez bir hal aldı.

Etraftaki herkes ‘bu kız aşktan bu hale geldi’ deyince ailesi izin verir ve Deli Ayten ile Cümbüş Hasan büyük bir düğünle evlenir.

Cümbüş Hasan’la evlenmesine rağmen deliliği bir türlü düzelmeyen Mecnun Ayten’in evliliği umduğu gibi gitmedi.

Bir yanda yoksulluk ve alkolizm, diğer yanda Ayten’in çılgınlığı varken, Cümbüş Hasan alkolün pençesine düşer ve meyhanelerden hiç çıkmamaya başlar.

Bu evliliğe 1,5 yıl dayanabilen Cümbüş Hasan bir gün evden çıkmaz ve bir daha gelmez ama kısa bir süre sonra meyhane sofrasında öldüğü haberi gelir.

Kocasının ölümüyle daha da yıkılan Ayten, sokaklarda boş boş dolaşmaya başlar ve adı çıkan bir tartışmayla ortaya çıkar.

Bir omzuna astığı rengarenk çantalarıyla ortalıkta dolaşan, davul ve cümbüş çalan Mecnun Ayten, Bursa esnafının tanıdığı zararsız biri olarak geçimini sağlamaya başlar ve bahşiş toplayarak geçimini sağlar.

Sakin ve zararsız olduğu bilinmesine rağmen kendisini kızdıranlara taş atan Mecnun Ayten, Tarihi Kapalıçarşı ve Uzunçarşı’dan topladığı bahşişleri mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine verirdi.

Kapalıçarşı esnafı, 1992 yılında kulübesinde ölü bulunan Ayten’in mezarını düzenlerken, bir yandan da Kamberler parkında duran heykelini yaptırdılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu