Ekonomi

Enflasyon düşmeye devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bakanlığının 2023 bütçesi hakkında yaptığı konuşmada, 2020 ve 2021’de salgının üzerine 2022’de eklenen savaşla birlikte geride bıraktıklarını söyledi. geçen yüzyılın belki de en zor dönemi.

Bu dönemde ABD ve Avrupa’da enflasyon neredeyse son yarım yüzyılın en yüksek düzeyine ulaştı; Yüksek enflasyon nedeniyle para politikaları sıkılaşırken, finansman maliyetlerinin arttığını ve durgunluk beklentilerinin güçlendiğini belirten Nebati, küresel büyümenin 2022’de yüzde 3,2’ye gerileyeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin salgına, jeopolitik risklere ve savaşa rağmen güçlü büyümesiyle nasıl sağlam temeller üzerinde yükseldiğini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Nebati, 2002’de 730 milyar dolar olan GSYH’nin 2002’de 2,95 olacağını söyledi. 2021’de satın alma gücü paritesine göre. Türkiye’nin bu dönemde 7 basamak yükselerek dünyanın 11. büyük ekonomisi haline geldiğini vurguladı.

Kişi başına düşen gelirde gelişmiş ülkeler ile Türkiye arasındaki fark kapanıyor; Kişi başına düşen gelirin AB ortalamasının yüzde 72’sine ulaştığını belirten Nebati, üretim ve istihdam kapasitesini artıran Türkiye’nin 2021’de yüzde 11,4 ile G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu söyledi. 2022’de devam ediyor; Türkiye’nin ilk üç çeyrekte yüzde 6,2 büyüyerek dünya ortalamasının oldukça üzerinde büyüdüğünü belirtti.

“Dünyanın zor şartlarla mücadele ettiği böyle bir dönemde ülkemizin neler başardığını biliyor musunuz?” diye soran Nebati, Türkiye’nin 9 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini, daha sevindirici olan ise makine-teçhizat yatırımlarının 12 çeyrektir artarak devam etmesi.

“İstihdamı artırmak bizim için hayati”

Nebati, “Ülkemizi kuruluş, faiz ve enflasyon sarmalına hapseder, sonra da dışarıdan dayatılan reçetelerle bu sorunları çözmeye çalışırsanız, bir kısır döngüye girer ve kendinizi yeniden başlangıç ​​noktasında bulursunuz” dedi. ilerleme kaydetmeden.” terimini kullandı. Bakan Nabati sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısacası tarihin tekerrürden ibaret olduğunu düşünenler ile tarihte taraf tutanların ayrıldığı nokta da burası. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomisi Modelini hayata geçirdik.Bu sayede üretim ve ihracatımızın katma değerini artıracak yatırımlara her geçen gün devam ederek uluslararası rekabet gücümüzü artıracağız. , bilgi, teknoloji ve inovasyonun ağırlığı ile büyük ve güçlü bir Türkiye’yi birlikte inşa etmek temel hedefimizdir. Milletimizin refahı her zaman politikalarımızın merkezinde olmuştur. İstihdamı artırmak bizim için hayati önem taşımaktadır.”

Emeklerinin karşılığını aldığını ve salgın sonrası dönemde sağladığı istihdamla Türkiye’nin birçok ülkeden olumlu ayrıştığını vurgulayan Nebati, “İlk 10 ayda istihdam artışı 1 milyon 227 bin kişi oldu. Ekim ayının prestijinde istihdam 31,2 milyon ile tarihi zirvelere ulaştı.” dedi.

“İhracat Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı”

Kasım ayının prestijiyle ihracatın yılda 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını anlatan Nebati, Türkiye’nin turizmde de en çok ziyaretçi çeken dördüncü ülke konumunda olduğunu; 2022 yılında 51 milyondan fazla ziyaretçi ve 46 milyar dolar turizm geliri beklendiğini belirtti.

Yüksek elektrik fiyatları sonucu ithalatın yılda 360 milyar dolara ulaştığına, ihracat ve turizmin değerli katkısına rağmen elektrik ve altın ithalatı nedeniyle cari açığın arttığına işaret eden Nebati, ekim ayının prestijiyle, şunları kaydetti: yıllık cari açık 43,5 milyar dolar, elektrik ve altın hariç cari fazla ise 43,5 milyar doları buluyor. 49 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Nebati, güçlü büyümeye rağmen elektrik ve altın hariç cari fazladaki artışın devam etmesinin Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde elde ettikleri bir başarı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Cari dengede kalıcı uyum sağlamak en değerli önceliklerimizden biri. Ancak, dışa bağımlılığın mevcut süreçlerin istikrarına olumsuz yansımalarının hepimiz farkındayız. Bir düşünün, küresel elektrik fiyatları bu seviyelerde kalsa. Geçen yıl hep birlikte cari fazlayı konuşurduk.Milli kaynaklarımızın güç ve enerji verimliliğindeki payını.Daha da artırmaya devam edeceğiz.Her türlü zorluğa ve sıkıntıya gerçekçi ve kalıcı çözümler buluyoruz. Doğru ve proaktif politikalarımızla ihracat yelpazemizi ve ürün çeşitliliğimizi daha da artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

“Enflasyon düşmeye devam edecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, enflasyonla ilgili olarak, “Yüksek enflasyonun yol açtığı tüm sorunların farkındayız ve enflasyonu en değerli önceliğimiz olarak görüyoruz.” açıklama yaptı.

Enflasyonun istisnasız tüm ülkelerin temel sorunu olduğunu ve emtia fiyatlarının yüksek seyri, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve arz kısıtlarının tüm dünyada yüksek enflasyona neden olduğunu belirten Nebati, “Enflasyon görünümünde net bir bozulma yaşadık. “İstihdam kayıplarına yol açmadan insan odaklı bir yaklaşımla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Vatandaşımızın satın alma gücünü enflasyona karşı korumak için gelir ve gider politikalarını aktif olarak uyguluyoruz.” görüşünü paylaştı.

Yıllık enflasyonun Kasım ayındaki zirvesinden gerilemeye başladığını, bu sonucun elde edilmesinde kur korumalı mevduat ve katılma hesapları ve diğer politikalar sayesinde Türk lirasının istikrarlı seyrinin etkili olduğunu belirten Nebati, “Önümüzdeki dönemde, küresel emtia fiyatlarında, döviz kuru gelişmelerinde ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle hem tüketici hem de üretici enflasyonundaki düşüşler devam edecek” dedi.

“İhracatçılara ve turizmcilere 150 milyar lira kredi sağlandı”

Bakan Nebati, bankacılık şubesinin güçlü sermaye yapısı ve yüksek etkin kalitesiyle başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektöre kaynak sağlamaya devam ettiğini, imalat sanayi ve ticaret sektörlerine öncelik verdiklerini ve ticari kredi artışının yüzde 35’inin gerçekleştiğini bildirdi. Bu yıl imalat sanayinden geliyor ve yüzde 19. ticaret sektöründen kaynaklandığını açıkladı. Nebati, bu yıl ihracatçılara ve turizm sektörüne uygun faiz oranlarıyla 150 milyar liralık uzun vadeli kredi sağladıklarını hatırlattı.

KKM, finansal istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynadı.

2022 yılında zorlu küresel finansal koşullara rağmen döviz korumalı mevduat (KKM) ve katılma hesaplarının Türkiye’de finansal istikrarın sağlanmasında son derece etkin rol oynadığını belirten Nebati, şunları kaydetti: Kur dalgalanmaları ve başardık. Şu anda 2,2 milyon mudi, yaklaşık 1,5 trilyon liralık birikimlerini bu hesaplarda kullanıyor.” Nureddin Nebati konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu büyüklük, toplam TL mevduatın yaklaşık üçte birine, toplam vadeli mevduatın ise dörtte birine ulaştı. TL mevduatın ortalama vadesi iki katına çıkarak en değerli risklerden biri olan vade uyumsuzluğunda değerli gelişmeler sağlandı. Ayrıca döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 70, yüzde 0,9’dan yüzde 50’ye düştü. tüm eleştiriler görmezden gelmek kesinlikle objektif bir değerlendirme değil.Üstelik yıl boyunca süslediğiniz KKM’nin maliyeti de giderek düşüyor.Ocak-Ekim döneminde bütçeden KKM’ye 91.6 milyar TL harcandı. Bu dönemde döviz kurundaki istikrarla birlikte, Kasım ve Aralık aylarında bugüne kadar bütçeden aktarma yapılmadı.

Nebati, önümüzdeki dönemde ülkeyi Türk Yüzyılına yakışır bir biçimde sanayi, ticaret ve finans merkezlerinden biri haline getireceklerini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu