Haber

Isı yönetimi yapabilen buluş İngiliz Patent Ofisi tarafından tescillendi

prof. Dr. Nihal Sarıer’in ‘Faz değiştiren malzeme içeren dokuma işi ve elde edilme yöntemi’ adlı buluşu İngiliz Patent Ofisi tarafından kabul edilerek tescillendi. Hazırladıkları tekstil sisteminin ani sıcaklık değişimlerinde dinamik ısı yönetimi gerçekleştirdiğini belirten Prof. “

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nihal Sarıer’in ‘Faz değiştirme aleti içeren dokuma işi ve elde edilme yöntemi’ adlı buluşu, İngiltere Birleşik Krallık Patent Ofisi tarafından kabul edilerek tescillendi. Buluş konusu nanokompozit çalışmaları; Sıcaklık değişimlerine duyarlı giyim sistemlerinde, soğuk ve sıcak ortamlardan korunma amaçlı çadır, battaniye ve dokuma işlerinde, binalarda, otomotiv, uzay sanayi, biyomedikal uygulamalarda kullanım potansiyeline sahip, dinamik ısı yönetimi yapabilen fonksiyonel dokuma ürünleri, sıcaklığa duyarlı paketleme ve güneş enerjisi paneli uygulamaları. belirtildi.

Ürünlerde faz değişiminin değerinden bahseden Prof. Dr. Sarıer, kullanım alanlarını ve patent süreçlerini anlattı.

‘DIŞ SICAKLIK DEĞİŞİKLİKLERİNE HASSAS KİMYASALLAR VEYA DOĞAL MADDELER’

Isı yönetimi denen bir olgu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Prof. ve içinde bulunduğumuz süreçlerde. Havalar soğuyunca üşümemek ve tekrar uygun koşullarda olmak isteriz. Örneğin kullandığımız giysiler bizi dış sıcaklık değişimlerinden bir ölçüde korur. Ama burada temelde yapılan şey, statik sakin hava ve oradaki malzemelerle yapılan muhafaza. Biz buna statik savunma diyoruz. Faz değiştiren malzemeler, 1960’lardan beri dünya çapında araştırmacıların ilgisini çeken bir grup kimyasaldır. Bu kimyasalların 500’den fazla çeşidi vardır. Organik olanlarla çalışıyoruz. Bazıları daha önce üretilmiş eserler olabilir. Bu patent çalışmasında olduğu gibi bazılarını kendimiz sentezliyoruz. Bu eserlerin özellikleri, dış ortam sıcaklıklarındaki değişikliklere duyarlı kimyasallar veya doğal malzemelerdir. Örneğin dış ortam sıcaklığı yükseldiğinde yani sıcaklık 25 derecenin üzerine çıktığında ortamdaki ısıyı emerek soğutabilmektedir. Bu nedenle ortam sıcaklığı sabit kalır, yani ısınmaz.

‘TERMAL KONFORUMUZ DEĞERLİ OLARAK ARTIYOR’

Sarıer, “Öte yandan ortam sıcaklığı 20 derecenin altına düşerse daha önce soğuttuğu ısıyı etrafa saçar. Böylece ortam sıcaklığı tekrar sabit kalır. Bunu bir giyside düşünürsek; Bu malzemelerin giydirme sistemlerine uygulandığı durumlarda, sıcaklığın yükselmesi veya düşmesi durumunda termal konforumuz önemli ölçüde artar. Binalarda emsal söz konusudur. Kışın sıcak, yazın ise ısıl konfor aralığında kalabilmek için binalara klima çalıştırıyoruz. Temelde binanın kendi statik yalıtımından faydalanıyoruz. Burada da beton veya benzeri bir malzemenin izolasyon özelliğinden faydalanıyoruz. Bu faz değiştiren malzemeleri içeren kaplamalar, binaların iç veya dış cephelerine uygulanırsa, bu statik ısı yalıtımının yanı sıra dinamik bir ısı yönetimi ve ani sıcaklık değişimlerinde beceri sağlanır. Bu tür sistemlere akıllı sistemler denmesinin nedeni budur. Sadece dokumaya odaklanırsak orada da akıllı dokuma adını alıyor” dedi.

‘ANİ SICAKLIK DEĞİŞİKLİKLERİNDE DİNAMİK ISI YÖNETİMİ’

Bitkisel yağlardan faz değiştiren maddeler sentezlediklerini anlatan Prof. Daha sonra dokuma katmanlarının ortasına nanomesh dediğimiz malzemeyi uyguladık, sabitledik ve ardından bu sistemin ısıl özelliklerini inceledik. Alışılmış yalıtım kapasitesinin yanı sıra hazırladığımız dokuma sisteminin ani sıcaklık değişimlerinde dinamik ısı yönetimi de gerçekleştirdiğini gördük. Yani ısınma olduğu zaman dışarıdan gelen ısı soğur. Soğuyunca da aldığı ısıyı dışarıya yayar” dedi.

‘KULLANILABİLİR VE FAYDALI BİR SONUÇ OLMASINI İSTİYORUZ’

2004 yılından beri bu konuda çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Sarıer, ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Dokuma Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Çalışmalarımıza başladığımızda hem Amerika patentlerini hem de dünyadaki diğer patent ve çalışmaları takip ediyor ve inceliyoruz. Küresel ısınmadaki artış, elektrikle ilgili binalarda, arabalarda ve kendi giydirme sistemlerimizde düzeltme ihtiyacı bizi bu çalışmayı yapmaya sevk etti. Ürettiğimiz çalışmanın veya yapacağımız bilimsel araştırmanın özellikle ülkemiz için faydalı ve faydalı bir sonuç olmasını istiyoruz. Bu doğrultuda ilk olarak bu projede ürettiğimiz eserler için ulusal ve uluslararası patent başvuruları yaptık. Bu başvuruları yaptıktan sonra çalışmalarımızı çeşitli dergilerde makale olarak yayınladık. Patent başvuruları yapıldıktan sonra hem ulusal hem de uluslararası patent sürecinde patent başvuru numarası alındıktan sonra artık hem çalışmanızı savunur hem de uluslararası dergilerde makale yazma hakkını elde edersiniz.

‘BİR DESTEK SİSTEMİ OLUŞTURDUK’

Bu çalışmanın ekosistem ve insanlık açısından önemine değinen Prof. Soğuk zincir nakliyesinde örneğin tavuk veya balık ürünleri bir pazara gelir. Ani bir elektrik kesintisinde veya rastgele bir ihmalden dolayı bu eserler bir süre saklanması gerekenden daha yüksek bir sıcaklıkta bulunabilir. İşin özelliklerine ve son kullanma tarihine baktığımızda burada bir yanlışlık olduğunu düşünmüyoruz. Bu yiyeceğin bozulmaya başladığı ortaya çıktı. Ani sıcaklık değişimlerinden dolayı bu soğuk zincir taşımacılığında ambalaj malzemesi olarak bu tip ekipmanlar kullanıldığında gıda, ilaç veya aşıyı o ani sıcaklık değişiminden korumak için bir destek sistemi oluşturuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu